Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

субота, 3. јул 2010.

Изјава за "БЛИЦ" о интернету, 3. јули 2010. год.

Протојереј мр Велибор Џомић,
парох Подгорички и члан Правног савета Митрополије Црногорско-Приморске


            1. Данас се, чак и када је Црква у питању, слободно може говорити о употреби и злоупотреби интернета. Јерархија се верницима обраћала проповедима, али и коришћењем техничких средстава. Посланице Светих Апостола су у времену опште неписмености представљале најмодернији израз комуникације тога времена. Од тада до данас траје духовна комуникација црквене јерархије са верницима. Данас смо, након голуба писмоноша, поште, телеграма, књига, новина, телекса и телефакса, стигли и до интернета. У прилог томе говори велики број званичних сајтова помесних цркава, али и епархија Српске Цркве.

            Црква својим верницима, пре свега, проповеда и сведочи Јеванђеље, али и утврђује верне у црквеној заједници. У том смислу су информисање и комуникација од велике важности. Не сме се, наравно, постати робом информационих технологија и не сме се стећи утисак да је интернет довољан или, не дај Боже, важнији од поста, молитве, литургије и причешћа. То је оно што је остало непромењено кроз векове без обзира на промене информационих технологија. У општој брзини времена у коме живимо технологије нам помажу да као пастири појачамо свој труд у бризи за људском душом.

            С друге стране, имамо и злоупотребу интернета у анти-црквене сврхе. То је новост коју до пре неку годину сигурно нико није могао да предвиди. Фанатизовани и острашћени, а духовно и црквено неутврђени људи са наших простора у страним земљама за пар десетина долара региструју интернет сајтове и делују ширећи омразу на епископе, свештенике и монаштво. Они вешто измичу земаљској и црквено-судској одговорности за увреде и клевете, али заборављају да то Бог види и да ће Богу морати да дају одговор. А да би лажно умирили савест користе јефтине пропагандне пароле.

            2. До сада сам објавио петнаестак књига и више стотина чланака у бројним часописима. Да не говорим о изјавама које сам по благослову свог епископа давао медијима у Црној Гори и шире. Већ дуже време, већи број мојих пријатеља инсистира на томе да отворе и мој сајт. Некако сам то стално одлагао пошто су моји текстови, па и књиге углавном објављивани у медијима и на црквеним сајтовима. Моје књиге о страдању Цркве су међу првима објављене на електронском пројекту "Растко". Отворио сам блог како би се то коначно сабирало на једном месту, али и како бих могао да и на модеран и прихватљив начин објављујем своје радове. Не сматрам да сам у томе први. Важнији су од тога црквени интернет форуми који су основали свештеници попут форума "Верујем", који уређује свештеник Александар Ђаковац, али и други.

(у прилогу објављујемо текст из "Блица" у коме је објављен део горенаведене изјаве)

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.