Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

ОБЈАВЉЕНЕ КЊИГЕ

Постављање електронске базе података у току!

Велибор В. Џомић

Усташки злочини над србским свештеницима

Издавач: Светигора
Рецензент: Епископ Захумско-херцеговачки др Атанасије (Јевтић)
Ова књига одштампа се лета господњег 1995. у Богом чуваној Србији


 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Велибор В. Џомић

Страдање србске цркве од комуниста

Комунистички злочини над србским свештеницима (први део)


Електронско издање

Са благословом митрополита Црногорског-приморског, зетско-брдског и скендеријског Амфилохија, интегрално електронско издање на Интернету објавили:
Зоран Стефановић (уредник)
Наташа Деветаковић (извршни уредник, коректор)
Ненад Петровић (дигитализација материјала)
Милан Стојић и Михаило Стефановић (вебмастеринг).
Објављено јануара 2000. године.
Извршна продукција: "Технологије, издаваштво, агенција Јанус" (Београд) у сарадњи са "Пројекат Растко - Библиотека српске културе на Интернету".
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Велибор В. Џомић

Голгота Митрополита Црногорско-Приморског Јоаникија (1941-1945.)


Velibor V. Dzomic: Golgota Mitropolita Crnogorsko-Primorskog JoanikijaШтампано издање

Цетиње 1996.
С благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског, зетско-брдског и скендеријског г. Амфилохија
Издаје: СВЕТИГОРА, Издавачка установа Митрополије Црногорско-Приморске
Библиотека: "ПОСЕБНА ИЗДАЊА" књига 3
Уредник: јереј Радомир Никчевић
Рецензент: Митрополит Амфилохије (Радовић)
Дизајн корице: Вељо Станишић
Електронско издање

Са благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита црногорског-приморског, зетско-брдског и скендеријског Амфилохија, интегрално електронско издање на Интернету објавили:
Зоран Стефановић (уредник)
Наташа Деветаковић (извршни уредник, коректор)
Ненад Петровић (дигитализација материјала)
Милан Стојић и Михаило Стефановић (вебмастеринг).
Објављено јануара 2000. године.
Извршна продукција: "Технологије, издаваштво, агенција Јанус" (Београд) у сарадњи са "Пројекат Растко - Библиотека српске културе на Интернету"


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 Мучеништво Српског ПатријархаV. Dzomic: Mucenistvo srpskog patrijarha

Документа о хапшењу патријарха Гаврила у манастиру Острогу 1941. године


Приредио и написао Велибор В. Џомић
Краљево, 1997. Издање аутора


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++


 
Протојереј Велибор Џомић: „Србска Црква, Љотић и љотићевци“
 
11. децембар 2009 - 9:51
Ових дана је, у издању издавачких предузећа „Штампар Макарије" из Београда и „Октоих" из Подгорице, објављена нова књига Протојереја мр Велибора Џомића са насловом „Србска Црква, Љотић и љотићевци". Уводно слово је написао умировљени Епископ захумско-херцеговачки др Атанасије (Јевтић), а рецензенти су млади и идеолошки неоптерећени историчари др Вукић Илинчић и мр Жарко Лековић.

Аутор се, на основу архивске грађе црквене провенијенције, на преко 400 страница бави положајем Светог Архијерејског Синода СПЦ, архијереја и свештенства за вријеме наци-фашистичке окупације, а посебно односом Димитрија Љотића и припадника Југословенског народног покрета „Збор" према Светом Синоду СПЦ, Патријарху Гаврилу, Митрополиту Јосифу, Светом Николају Жичком и другим архијерејима и свештенослужитељима у том периоду. У књизи је посебно наглашено да ни Свети Синод, ни архијереји, а ни огромна већина свештенства СПЦ није подржавала идеологију и политику Димитрија Љотића за време окупације, али и да су због таквог става изузетно били нападани од стране Љотића, Јонића и њихових следбеника.

Период о коме је ријеч, а посебно нерасвијетљени односи у њему су деценијама представљали повод за различите нападе на Српску Православну Цркву. Књига оца Велибора Џомића успјешно одговара на многе нетачно изречене судове идеолошких историчара различитих опредјељења. Књига обилује до сада непознатим документима и до детаља и нијансирано описује то драматично вријеме, догађаје и личности. Коначно је расвијетљена дуго година помињана бесједа Светога Владике Николаја на малом помену (а не на опијелу) Димитрију Љотићу.

Јереј Предраг Шћепановић

Извор: Митрополија црногорско-приморска