Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

уторак, 6. јул 2010.

Са Клинтоном и Руговом, Правда, 6. јули 2010. год.

Пише: Протојереј мр Велибор Џомић

Сусрет са тзв. "ослободиоцем Косова" - америчким председником Билом Клинтоном, Медлин Олбрајт, Челзи Клинтон, Ибрахимом Руговом, Хашимом Тачијем и Ветоном Суроием на приштинском аеродрому у новембру 1999. године. Одбио, па касније ушао у привремене институције. Ко је већи - Клинтон или Бајден?

Данас "бранитељи" Владике Артемија преко анти-црквених сајтова и коришћењем заборава као методом покушавају да "оперу" његову дипломатску биографију у најтежим годинама косовско-метохијске историје. Посета потпредседника САД Џозефа Бајдена Дечанима послужила им је да братство ове Светиње са моштима Светог Краља Стефана Дечанског, у сврху даљег "прања" дипломатске биографије Владике Артемија, богохулно прогласе за "други Бондстил и бастион анти-Српства", а читаву Цркву клеветнички за наводну "издају Православља и Косова и Метохије" пошто је Сабор одобрио ту протоколарну посету.

 Владика Артемије са Билом Клинтоном (у позадини Ибрахим Ругова)

У посао прања биографије се, својом забраном да Бајден, након посете Београда, посети и Дечане, укључио и Владика Артемије заборављајући кога је све он примао по манастирима током претходне деценије.

Срби имају право да буду против Бајдена, али немају право да не буду исконски Срби у Светињама. Они имају право и треба да изразе своје протесте због америчког признања лажне косовске независности, али се то не ради у манастирима. Не чуди ме што то не знају они којима је Црква само "национална институција". Чуди ме да то намерно превиђају неки који су деценијама у мантији. Гостпопримство представља једну од одлика Срба без обзира на то ко је и одакле је гост. И ко од нас свештеника има право некога да врати са прага Светиње у којој служи уколико не ремети основна правила реда која важе за све посетиоце без обзира на веру, нацију, политичко опредељење или расу.

Са којим је моралним правом Владика Артемије, који је после бомбардовања дочекивао Медлин Олбрајт у Грачаници, могао да буде против Бајденове посете која се разликовала од посете Медлин Олбрајт са којом је Владика Артемије одржао више састанака него што се саветовао са својом браћом епископима око, на пример, потписивања Меморандума о обнови цркава са Заном Крејзију на Видовдан 2004. године.

Не памти се да је неки српски епископ имао толико сусрета са америчким председником и највишим функционерима Америке, НАТО савеза и земаља Европске уније као што је случај са Владиком Артемијем.

Очевици сведоче да је Владика Артемије чак и без најаве могао да буде примљен у врху Клинтонове и Бушове администрације. Чини се да је некако пао у заборав сусрет Владике Артемија са Клинтоном 23. новембра 1999.г. на приштинском аеродрому.

Дакле, после екуменског сусрета Владика Артемија и Лаврентија са кардиналом Шенборном, рабином Шнаером, бискупом Сопијем и муфтијом Морином, а свега неколико месеци након завршетка бомбардовања и изгона Срба, Владика Артемије се срео и са Клинтоном. Сусрет се догодио у време прве Клинтонове посете Косову и Метохији када су га Албанци дочекали "као ослободиоца Косова"!!!! Са њим је дошла Медлин Олбрајт, али и његова кћерка Челзи

Клинтон није одржао посебне састанке са Србима и Албанцима. На том састанку су, поред Владике Артемија, присуствовали и Протосинђел Сава (Јањић) и Момчило Трајковић, као и Ибрахим Ругова, Хашим Тачи и Ветон Сурои. Разговарано је о могућности повратка Владике Артемија и Трајковића у Прелазно веће Косова на чијем се челу налазио Бернар Кушнер.

Протоколарни пријем Џозефа Бајдена у Дечанима није исто што и политички састанак са Билом Клинтоном, Медлин Олбрајт и Албанцима на аеродрому. Владика Артемије је, према сведочењу његових сарадника, најпре одбио да се врати у тзв. Кушнерову привремену администрацију. Став је након разговора и обећања Медлин Олбрајт врло брзо промењен.

Као успомена на сусрет остала је историјска фотографија Владике Артемија, Била Клинтона и Ибрахима Ругове.

(СУТРА: Обећање Медлин Олбрајт )

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.