Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

четвртак, 1. јул 2010.

"ЕКУМЕНИЗАМ" ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈА

протојереј мр Велибор Џомић

На једном анти-црквеном сајту, као једна од реакција на истину коју сведочим документима и без јаких речи, објављена је слика на којој се види мој надлежни Архијереј Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски г. Амфилохије, моја маленкост, главни имам из Улциња г. Реџеп Лика и римокатолички теолог и правник дон Томо Вукшић. Као и све што се објављује на анти-црквеном сајту, и ова фотографија је објављена са циљем да збуњује народ подревањем нетачне приче о некаквом нашем "екуменизму и издаји Православља".

Реч је о фотографији са Округлог стола поводом Радне верзије Нацрта закона о реституцији одузете црквене имовине на коме је, поред личности са фотографије, учествовало и око тридесетак правника и адвоката из Црне.

Затим, није ништа сакривено. Фотографија се, заједно са осталим, налази на сајту Митрополије Црногорско-Приморске.

Потрудио сам се да неименованом и јавности још увек непознатом уредништву анти-црквеног сајта преко електронске поште пошаљем две фотографије како би их, по истом принципу, објавили.

Реч је о фотографијама Преосвећеног умировљеног Епископа г. Артемија, руку под руку са албанским муфтијом из Приштине Реџепом Морином и покојним римокатоличким бискупом косовски Марком Сопијем (то је онај што је српске православне богомоље на Косову и Метохији преименовао у књигама у хришћанске и римокатоличке). Уважена господа се састала у марту 1999. године у Бечу, и то само неколико дана пре бомбардовања НАТО пакта. Скуп о миру и толеранцији је био у организацији "Апела савести" коју води њујоршки рабин Артур Шнајер. Конференција је заиста показала високу савест учесника пошто су се тих дана припремали бомбардери НАТО пакта на Србију и Црну Гору. У то време, Владика Артемије се и те како дружио са римокатоличким бискупима, рабинима, имамима и то са пуном свешћу и савешћу да је дијалог најбољи пут ка решењима људских проблема. Да овде не помињем "екуменизам" Владике Артемија у Ослу, Аману (Јордан), Сарајеву, Новом Пазару, где су одржавани међуверски састанци православних, римокатоличких  и исламских представника (што није познато широј јавности). Или, да поменем чувени сусрет Владике Артемија са римокатоличким кардиналом Винком Пуљићем и реисом Мустафом Церићем када су у организацији Бернара Кушнера формирали Међуверско веће Косова (без помена Метохије). То је био први пример у историји успостављања институционалног дијалога Православне Цркве, римокатолика и муслимана на Косову и Метохији, што је посебно похвалила међународна заједница као "пример конструктинвне мултиетничности и међуверске сарадње".

Данас се слободно може тврдити да је Владика Артемије један од најистакнутијих представника међуверског и међуполитичког дијалога у данашњем глобалистичком свету. Вероватно се ниједан епископ православне Васељене није срео са толико верских и политичких лидера, глобалиста, НАТО генерала као што је то случај са Владиком Артемијем. Поменућу само сусрете са Билом Клинтоном, Медлин Олбрајт, Ричардом Холбруком, Хавијером Соланом (у време док је био генерални секретар НАТО, одмах након бомбардовања Србије) и другима.

У наставку, да бих његовим садашњим "бранитељима" показао да постоји и друга страна подсетићу и на те дане и догађаје за које није имао подршку садашњих "бранитеља".

И, на крају, анонимни уредници анти-црквеног сајта нису објавили ове фотографије које сам им послао. Толико за сада, када је о Истини и принципима реч!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.