Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

субота, 10. јул 2010.

+Драгутин Драган Рајковић - ПЕСНИК ИЗГНАНИКА

Пред Видовдан се у Господу упокојио Драгутин Драган Рајковић - песник изгнаника. Кад год се на било ком меридијану земљине кугле казало "песник изгнаника" - знало се да је реч о Драгану Рајковићу. Зато је и данас, када објављујемо ову тужну вест, довољно да кажемо да се упокојио песник изганика.

Драган Рајковић је рођен 23. децембра 1920.г. у Дубровнику као четврто од шесторо деце Стевана Рајковића и мајке Милице р. Шћепановић. Драганов отац Стеван представља занимљиву историјску личност Књажевине и Краљевине Црне Горе. Породица је из разних разлога, а веома често и политичких, мењала места становања. Стигли су и до Аргентине, а потом и до Београда у коме су остали до почетка Другог светског рата. Породица Стевана и Милице Рајковић је 1941.г. дошла у Црну Гору.
Комунистичко зло је утицало и да се Драганов отац Стеван активно укључи у ширење истине о злу бољшевизма и трагедији грађанског рата у Црној Гори. У цетињској штампи је храбро сведочио истину и објављивао своје текстове, а понекад је користио и псеудоним "Аргус". Врхунац његовог плодног публицистичког рада у Црној Гори представља осам свезака под називом "Пакао или комунизам у Црној Гори", које је објавио "Глас Црногорца", а које су неки касније у емиграцији прештампавали под својим именом и прикривајући име стварног приређивача. Под псеудонимом Стеван Ј. Вучетић у Детроиту је одмах после рата објавио књигу "Грађански рат у Црној Гори".

Породица Рајковић је и сама окусила "пакао комунизма у Црној Гори". Крајем 1943.г. у Манастиру Острогу, заједно са пуковником Бајом Станишићем, ђенералом Блажом Ђукановићем и националним борцима, убијен је и Драганов малолетни брат Милутин, који се затекао у манастиру. Милутинова смрт је представљала вишедеценијску непреболну рану породице Рајковић. Ту рану је увећавало сазнање да је и Милутинов гроб, као и гробови његових сапатника, необележен, па чак и погањен од припадника комунистичких радних бригада између Доњег и Горњег Манастира Острог. Дубина те личне и породичне, али и националне ране можда се најбоље огледа у песми коју је Драган написао и објавио 1944.г. под насловом "Сенима Острошких мученика" и само је потписао са "Д".

Данас се слободно може рећи да су Острошка трагедија, потоња Босанска голгота и вишедеценијско странствовање од Драгана Рајковића створиле - песника изгнаника. Трагизам братоубилаштва је најдубље осетио Драган Рајковић и зато је тако упорно, а снагом поетског израза сведочио о њему.

Драган Рајковић је поделио патњу и тугу са својим народом на путу "од Везировог до Зиданог Моста", а и касније кроз логоре и странствовања. Његов крик и његов јаук сабран је у стиховима и редовима његових књига: Песме, Дневник, Иза копрене мрака, Прољеће 1945. О тим књигама су написани похвални, али веома ретки прикази у српској емигрантској штампи док је књижевна критика у Отаџбини деценијама, па чак и после доласка слободе, прећуткивала и пренебрегавала изузетну књижевну и националну вредност емигрантских песника и књижевника и блага које су своме народу оставили. Један од таквих, у Отаџбини прећутаних песника, на жалост, јесте и Драган Рајковић. Мислим, а лако се може доказати, да у Црној Гори након Другог светског рата никада није објављена ниједна песма Драгана Рајковића.

Име Драгана Рајковића је одавно уписано међу великане српске заграничне поезије. Ако су Милан Ракић и Алекса Шантић обележили и својим стиховима овековечили време у коме су живели онда се слободно може рећи да су то у српској емиграцији сличним набојем и поетским изразом учинили Милан Петровић и Драган Рајковић. И по томе ова два великана стиха остају запамћени.

Драган Рајковић је инспирацију за своју поезију црпио из дубоке вере која је деценијама сведочена свенародним страдањем и личном жртвом. У времену разних врста отуђења и још већег дијапазона модернизама и отуђења, Драган Рајковић је остао веран највишим идеалима Српскога народа.

Иако је у његовим стиховима описана српска патња, ипак из њих веје оптимизам. Можда се то најбоље огледа у стиховима песме "Кораци у ноћи", коју је посветио својој мајци:

"Знам да тешко патиш моја мајко јадна.
Милутин је пао, за ме не знаш ништа.
Под старе се дане, немоћна и гладна,
Превијаш крај нашег згаженог огњишта."
Ту драме своје, али и сваке српске мајке тога времена песник је завршио:
"Минуће и ове свирепости клете
И ја ћу к'о мало раздрагано дете
Загрлити опет твоје косе седе
И утихнуће кораци у ноћи".

О Драгану Рајковићу и његовој поезији ће се тек говорити и писати.

Песник Драган Рајковић је сахрањен на гробљу Манастира Нове Грачанице у присуству Епископа Новограчаничког и Средњезападноамеричког г. Лонгина. Дивним беседама од њега су се опростили Протојереј-Ставрофор Драгољуб Павићевић и председник Српске народне одбране Славко Пановић.

Нека Господ у Царству своме упокоји Драгана Рајковића - песника српских изгнаника, а његовој кћерки Соњи и Српском народу нека буде на утеху што је Драган остао веран Богу, Роду и српској поезији.

Протојереј мр Велибор Џомић

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.