Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

четвртак, 15. јул 2010.

Поводом неизручивања Дејана Виловског, изјава за Курир, 15. јули. 2010. г.

Протојереј мр Велибор Џомић

ИЗЈАВА ЗА "КУРИР" 15. јула 2010.г.
поводом неизручивања Дејана Виловског

Треба разликовати три врсте поступака против бившег Протосинђела Симеона (Виловског).

Пре свега, он је у црквено-судском поступку на основу црквених правила лишен свештеномонашког чина и изопштен из Цркве на три године. Он више није свештеномонах, нема право да врши богослужења и нема право да носи име Симеон већ Дејан Виловски. На жалост, он је сада раскалуђер.

Против Виловског и његовог кума Предрага Суботичког се води и кривични поступак пред српским државним судом због озбиљних кривичних дела. Не треба губити из вида да је огроман новац стизао у Епархију, чак и од државе, а постоји основана сумња да је тај новац злоупотребљен. Нема потребе да подсећам да се невиност не доказује бежањем од одговорности под разним изговорима и нетачним причама о "екуменизму, папизму, глобализму". Убеђен сам да ту има још криваца.

Затим, постоји и екстрадикциони поступак пред грчким државним судовима. То што је, према писању медија, грчки суд донео одлуку да га због непотпуне документације не испоручи Србији не значи да он није крив и да је ослобођен од одговорности. Ваља се сетити ко све није испоручен Србији, па ће закључци бити много јаснији.

На крају, поставља се питање и моралне одговорности, али то је, ипак, лична ствар Дејана Виловског о којој се не бих изјашњавао.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.