Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

недеља, 4. јул 2010.

Изјава за "Вечерње Новости", 4. јули 2010. год.

Протојереј мр Велибор Џомић,
члан Правног савета Митрополије Црногорско-Приморске

1. Да ли су политичке поделе две државе чланице исте државе условиле и верске поделе?
- У време када је настала невладина организација тзв. ЦПЦ односи две чланице савезне државе су били на најбољем могућем нивоу. Нису постављана питања тзв. црногорске цркве, тзв. црногорског језика и правописа са два слова више и два падежа мање, црногорске суверености и осталог што се данас из различитих углова и са различитих адреса поставља као питање у Црној Гори. Верске поделе у Црној Гори би остале на нивоу статистичке грешке да режим у једном тренутку није искористио тзв. ЦПЦ за одређене циљеве који немају везе са духовним потребама. И чланови те организације су врло радо прихватили ту улогу, а сада су видели да су политички истрошени. Сматрам да је питање тзв. верских подела искоришћено у сврху демонтаже заједничке државе Србије и Црне Горе.

2. Постоји ли спор између Србије и Црне Горе?
- Највећи проблем у односима између Србије и Црне Горе на политичком нивоу видим на питању црногорског признања лажне независности Косова. Апсолутна већина грађана Црне Горе је против тога. Црна Гора има своје унутрашње националне проблеме између својих грађана који се изјашњавају као Срби и као Црногорци. Број Срба у Црној Гори се непрестано повећава и то највише због агресивн анти-српске и асимилаторске политикеод стране познатих политичких чинилаца. Србија треба да подржи све оне који говоре српским језиком у Црној Гори.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.