Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

среда, 18. август 2010.

Изјава за БЛИЦ о сујеверју

Протојереј мр Велибор Џомић,
парох Подгорички у Митрополији Црногорско-Приморској


18. август 2010.г.

Земље бившег комунизма су, након вишедеценијског атеизма, постале простор за својеврсно духовно насиље које над духовно непросвећеним људима врше разноразни врачари, гатари, магови, астролози, спиритисти и лажни пророци. Они се више и не крију. Некада су такви типови били законом санкционисани, али данас то није случај.

У највећем броју случајева, људи бивају преварени и "добровољно" опљачкани, али нису ретки случајеви озбиљних душевних поремећаја. Сујеверје и магија се, на жалост, рекламирају и преко појединих електронских медија тако се то зло у наше време проширило готово астрономском брзином. Није тешко извући закључак о озбиљности овог проблема само ако се погледа садржај и поруке плаћених ноћних, па и дневних термина на приватним телевизијама.

Ширењу сујеверја и лажних култова на просторима бивше Југославије, а посебно у Црној Гори и Србији, посебно доприносе бројни економски проблеми и срушени системи вредности савременог човека. Неупућени људи мисле да нешто суштински могу да побољшају живот и реше своје животне проблеме тако што ће отићи код врачара и гатара. Они не знају да нема помоћи на тај начин и да тако постају и њихове жртве. А када се томе дода и чињеница да врачари и гатари у својим просторијама држе православне иконе и деле бројанице онда превара наивних и невољних бива успешнија. Чињеница је да такви типови немају благослов Цркве за такво духовно нездраво деловање.

Жива вера у живога Бога духовно просвећује људе кроз светотајински живот у Цркви. Човек је призван и позван да се вером преображава кроз врлински живот, а не да се саображава са сујеверјем и тако удаљује од Бога и спасења.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.