Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

недеља, 15. август 2010.

Један на један: Мр Велибор Џомић - Мухамед Јусуфспахић, Курир 15. август 2010.

Протојереј поручује
Мом саговорнику, уваженом муфтији Мухамеду Јусуфспахићу, као и реису Зилкићу, муфтији Зукорлићу, исламским верским посленицима, као и свим припадницима исламске вероисповести, желим да празнике дочекају у духовном миру и врлинском животу.


Муфтија поручује
Мир Божји вама.

ПИТАЊА

1. Да ли су хришћани и муслимани на овим просторима браћа?
2. Како оцењујете оно што у Санџаку ради Муамер Зукорлић?
3. Где се ислам и православље спајају, а где раздвајају?
4. Како је православље изашло на крај са комунизмом?
5. Шта за вас лично представља Исус Христос?
6. Шта највише цените у вери саговорника?
7. Шта највише цените код саговорника?

мр Велибор Џомић, биографија

 

Рођен 13. децембра 1969. године у Краљеву. Завршио Правни факултет. Академски степен постдипломске специјализације стекао одбраном специјалистичког рада под називом "Начело одвојености цркава и верских заједница од државе и његова примена у уставном систему Србије и Црне Горе".

1. Бог је отац свих људи. У праву је српски песник из Црне Горе који каже: „Сви су људи на свијету браћа - то је вјера права и најкраћа“. Чињеница је да су хришћани и муслимани браћа у Адаму, али је још већа чињеница да нису и браћа у Христу и у томе је велика разлика. Ипак, како је говорио блаженопочивши патријарх Павле, за све људе има довољно места под сунцем на овој земљи. И од рођеног брата се, ипак, очекује да прво буде човек.

2. С обзиром на то да су јавне активности уваженог муфтије Зукорлића разноврсне те да се крећу у широком дијапазону од верских до политичких, сматрам да је потребан већи простор за њихову јавну оцену.

3. У догматском погледу, разлике су огромне и непремостиве. У цивилизацијском пак погледу нагласак се може ставити на то да је и у једном и у другом случају реч о монотеистичким верама. Не треба губити из вида ни културно прожимање кроз векове. Православље и ислам се на овим просторима спајају и истовремено раздвајају кроз нас и наш живот.

4. Врло тешко, страдалнички, али га је наџивело и претрајало. Српска црква је више него десеткована од комуниста. У својим књигама сам, након вишегодишњих исцрпних архивских истраживања, објавио податак да су комунисти убили 482, а усташе 219 српских свештеника и монаха. Најпре су људи убијани због Бога, а потом је Бог систематски убијан у људима. Ово друго убијање је страшније и оставило је веће последице. Још увек нисам успео да прочитам бројчане податке о страдању свештених лица и верских службеника Римокатоличке цркве и Исламске заједнице.

5. Сина Божјег, Богочовека, Спаситеља и Искупитеља. Дакле, онога кога су пророци пророковали, анђели објавили и људи који су вековима седели „у сени и тами смртној“, како певамо у црквеној песми, очекивали, па се зато и време мери до Христа и од Христа.

6. Реч је о једној великој светској религији.

7. Посвећеност својој вери, уважавање разлика и склоност ка дијалогу. Породица Јусуфспахић је, свиђало се то некоме или не, синоним исламске вере у Београду и Србији.

Мухамед Јусуфспахић, биографија

 

Заменик реис-ул-улеме Исламске заједнице Србије, син муфтије Хамдије Јусуфспахића, рођен је 1968. године. Завршио основну школу у Београду, медресу - средњу верску школу у Сарајеву, Факултет исламско-арапских наука у Сарајеву, па у Каиру, где је и магистрирао.

1. Сви су људи на свим просторима браћа, адамовског језика и боје.

2. Хушкање послушника, недозрело, нимродовски, фараонски...

3. Где се спајају: У Богу, непролазном, Живом. Он, Бог, један је! Бог је уточиште свакоме! Родио није, нит рођен је! Неупоредив је, неупоредив је! А где раздвајају? У Богу који није троједан, нити је отац, већ је Творац и Једини.

4. Уз Божју помоћ.

5. Име му је Спас. Мајка му је Марјам. Безгрешно је зачет, вољом Божјом. Месих или Месија... Без њега не могу бити муслиман, поданик Божји. Он је Реч Божја, Медијатор Речи Божје, Божји посланик, а не син.

6. Умереност и скромност.

7. Умереност и скромност.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.