Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

субота, 21. август 2010.

Изјава поводом инцидента на Ивановим Коритима, Вечерње новости, 21. август 2010. год.

изјава протојереја мр Велибора Џомића за Вечерње новости, 21. август 2010. у чланку:

"Литургија - јавни скуп"

Црна Гора: Зашто полиција није дозволила да се у храму на Ивановим коритима одржи Божја служба

ЦЕТИЊЕ - Опет кордони полиције око цркве!

На Ивановим коритима код Цетиња у четвртак, свештеници Митрополије црногорско-приморске и верници литургију су морали да служе под ведрим небом - јер им цетињска испостава полиције није дозволила да уђу у храм Преображења Господњег.

Није, касније, дозвољен ни улазак присталицама тзв. Црногорске православне цркве који сваке године на Преображење покушавају исто - да одрже службу у тој црквици која је метох Цетињског манастира - па су и они своју литургију одржали напољу, под будним оком плавих униформи.

За разлику од ранијих година, када су Иванова корита била поприште свађа и сукоба, у четвртак није било директног сусрета верника и свештенства Митрополије и присталица тзв. ЦПЦ, па ни инцидената.

Полиција има своје виђење овог догађаја.

- На основу оперативних сазнања и претходних искустава - како је саопштено из Управе полиције - предузете су превентивне радње у циљу спречавања окупљања и инцидената, као и оперативно-тактичке мере ради спречавања прекршаја и кривичних дела.


ЊЕГУШИ

НА Његушима, подручју којем припадају и Иванова корита, и где су живели преци династије Петровић Његош, кроз векове је изграђено на десетине храмова. Богослужења се сутра обављају у 13 цркава. Управо су светиње у том делу цетињске општине стално на удару "аутокефалаца".

У "преводу" - полиција је решила да у 7.30 ујутро блокира улаз у храм и касније није дозволила никоме да уђе, па ни одржавање литургије коју свештеници Митрополије по традицији на дан славе цркве на Ивановим коритима служе у девет часова. Иза закључаних врата остала је и славска икона...
Овакав потез полиције осудили су сви учесници.

Из Митрополије су подсетили да је у храму Преображења Господњег вековима на овај дан служена литургија.

- Забранити свештенству и верницима осмовековне Митрополије да уђу храм на овај свети дан значи гажење људских и Божјих закона - казао је јереј Предраг Шћепановић. - Управа полиције је последња институција која треба да се бави тиме ко је црква.

Док Митрополија од државних органа тражи да заштити права Митрополије и верника, у "ЦПЦ", пак, кажу да је држава опет показала да се према "Црногорској цркви" односи као према непријатељу.

- Реч је о класичној злоупотреби Закона о јавним скуповима - тумачи за "Новости" ова збивања протојереј Велибор Џомић, члан Правног савета Цетињске митрополије. - Управа полиције, просто, погрешно тумачи да је литургија јавни скуп, иако је познато да јавни скуп подразумева окупљања најмање 20 особа на отвореном простору. Света служба се, међутим, одржава у затвореном.

Погрешно су примењене и друге правне норме, тврде у Митрополији.

- Из решења о проглашењу за споменик културе из шездесетих година јасно се види да је храм Преображења Господњег на Ивановим коритима у власништву Митрополије црногорско-приморске - објашњава протојереј Џомић. - Стога је очито да су државни органи тенденциозно ставили знак једнакости између власника храма и насилника који би да у њега неовлашћено да уђу...

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.