Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

среда, 22. септембар 2010.

Колумна Борба за веру 9 - "Расрбљавање Цркве", Правда 23. септембар 2010. год.


Протојереј мр Велибор Џомић

Већ неколико година уназад поједини самозвани "правни експерти", као и површни политиканти и Срби мимо Срба, упорно обмањују јавност како се наводно врши "систематско расрбљавање Српске Цркве тако што се из назива епархија брише придев српски". Тако је и ових дана један "експерт за Устав и канонско право" јавност дрско обмануо тврдњама да "две епархије нису српске - Шумадијска и Митрополија Црногорско-Приморска". Овакве тврдње би заиста биле аларманте уколико би оне заиста биле тачне. Из тих разлога заиста треба проверити да ли су мимо Устава СПЦ расрбљени називи Епархије Шумадијске и Митрополије Црногорско-Приморске.

Уколико бисмо веровали самозваним "правним експертима за Устав и црквено право" онда би схватили да су досадашњи називи гласили - Српска Православна Епархија Шумадијска и Српска Православна Митрополија Црногорско-Приморска.

Сложићемо се да се нешто може обрисати само уколико је постојало. Сасвим разумљиво, не може се обрисати оно што не постоји.

Називи свих митрополија и епархија Српске Цркве, као и садржај њихових службених црквених печата, регулисани су црквеним Уставом и непромењени су већ пуних осам деценија. У важећем Уставу СПЦ, који је донет 1931. године и који је од тада до данас по црквеним потребама, а одлукама Сабора мењан и допуњаван више пута, јасно пише да је, поред осталих, реч о "Шумадијској Епархији са седиштем у Крагујевцу и Црногорско-Приморској Епархији са седиштем у Цетињу". Даље, у Уставу СПЦ је прописан и садржај црквених печата. Тако, дакле, за све епархије стоји да је реч о "православним епархијама", а не о "српским православним епархијама", како самозвани "експерти за Устав и канонско право" погрешно тврде. Како је и ко је "расрбио" две епархије "експерти" не могу да одговоре, али им то не смета да дају изјаве за јавност, обмањују читалаштво и умањују углед медија.

Можда ће самозвани "експерти за Устав и црквено право" након детаљног ишчитавања Устава СПЦ за ову "националну велеиздају" и "расрбљавање" Цркве" веома брзо у неком од медија оптужити блаженопочившег Краља Александра Карађорђевића, који је прогласио Устав СПЦ. Или ће сва "кривица" пасти на тадашњег министра правде Којића, који је на црквени Устав ставио чак и државни печат. А можда ће и тадашњи председник Министарског савета или Владе Петар Живковић бити сврстан међу садашње "издајнике, паписте и расрбљиваче Цркве"? Али, чудом неће моћи да се начуде како такву "анти-српску дрскост" нису уочили и "расрбљавање Цркве" спречили српски патријарси Варнава, Гаврило, Викентије, Герман и Павле?

Вреди знати да у Уставу СПЦ нема ни назива "СПЦ у Црној Гори" као назива на коме, из својих разлога, упорно и одавно инсистирају следбеници распопа Мираша Дедеића, а у новије време поједини "Срби над Србима" и самозвани "чувари правног поретка СПЦ".

Никако не могу да одгонетнем зашто "експерти" не читају или погрешно читају не само црквене књиге него и Свете Каноне и црквени Устав тумачећи их, како би рекао Вук Караџић, "по правилима баба Смиљане".

Свети Владика Николај је у своје време говорио да Србе највише убија незнање. По свему судећи, мислио је на оне што не читају ништа. Не знам како би се данас изразио о "експертима за Устав и канонско право", који намерно збуњују Србе и који их понижавају пујдајући их на српског патријарха и владике као нове наводне "расрбљиваче" Цркве Светога Саве.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.