Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

понедељак, 13. септембар 2010.

Изјава за "Курир" о радикализацији ислама на Балкану, 12. септембар 2010.год

Протојереј мр Велибор Џомић

ИЗЈАВА ЗА "КУРИР" О РАДИКАЛИЗАЦИЈИ ИСЛАМА НА БАЛКАНУ
12. септембар 2010.г.

1. Да ли на Балкану постоји радикализација ислама?


- Пре бих рекао да на балканским, а посебно на бившим југословенским просторима постоји апсолутно неприхватљива политизација ислама. Више је него очигледно да шира јавност доживљава актуелна дешавања на нашим просторима као радикализацију ислама, али верујем да смо још увек довољно далеко од самоубилачких и терористичких аката које у неким земљама изводе тзв. радикални исламисти. Велика је одговорност на верским службеницима исламске вероисповести у погледу уверавања јавности да терористички акти немају никакве везе са исламском вером и организационом структуром. Ислам је, иако има више теоријских школа и праваца, и даље исти, али је очевидно да политички циљеви појединих припадника исламске вероисповести нису исти.

2. На којој територији је то најуочљивије?

- О територијама не бих говорио како се не би поистовећивао народ са политичким циљевима верских достојанственика. Ипак, примећујем да се имами на Косову и Метохији никада нису тако и толико политички експонирали и ангажовали током свих претходних кризних година као што то данас чини уважени муфтија Муамер Зукорлић у Новом Пазару. Чињеница је да исту веру исповедају имами у Приштини и Новом Пазару, али је јавни наступ сасвим другачији.

3. Дакле, реч је о замени теза или функција?

- И једног и другог. Чињеница је да политички лидери свих конфесија увек желе да, како је говорио Патријарх Павле, упрегну већинску цркву или верску заједницу у њихова кола. То је својствено политичарима свих вера и нација. Међутим, опасно је када верски лидери запаљивом политичком реториком, а циљајући на верска осећања грађана, покушају да окрену ствар у другом смеру. Признаћемо да таква врста ангажмана не припада верским достојанственицима без обзира којој конфесији припадају. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.