Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

уторак, 29. јун 2010.

САДРЖАЈ ВИДОВДАНСКОГ МЕМОРАНДУМА, Правда 29. јуни 2010. год.

Пише: Протојереј мр Велибор Џомић

Шта чини садржај првог Меморандума о разумевању о договореним општим принципима обнове црква на Косову и Метохији, који је на Видовдан, након мартовског погрома Срба, потписао Владика Артемије са Заном Крејзију, секретаром привременог Министарства културе, спорта и медија из Приштине? Ко је увео представнике привремених приштинских институција у процес обнове срушених цркава?


Видовдански Меморандум Владике Артемија са Заном Крејзију представља први званични документ, који је неко од представника Српске Цркве потписао са представницима привремених институција у Приштини. Није ми познато да је било других, осим ако нису завршили у приватним архивама и остали незаведени у црквеним протоколима каквих је било случајева. Узгред, иако се налази у црквеној архиви, Видовдански Меморандум није заведен и протоколисан сходно црквеним правилима.

Видовдански Меморандум Владике Артемија у једном делу осветљава неке од проблема на Косову и Метохији. Познато је да је Владика Артемије веома често имао саветнике, а за одређене послове је ангажовао и плаћене лобисте. Да ли су они прегледали тај текст пре него што га је Владика Артемије потписао на Видовдан 2004.г.?

У архиви Епархије Рашко-Призренске нема радних верзија овог Меморандума. Не могу да верујем да је Владика Артемије тако важан документ о обнови порушених Светиња, у коју су укључени и представници привремених институција из Приштине, потписао без икаквих примедаба или измена? О овако важном документу није обавештен ни Свети Синод у своје време. Нема ни података да је тај документ пре потписивања уступан на увид члановима Правног савета СПЦ како би својим сугестијама и примедбама утицали на побољшање понуђеног предлога.

Више пута су, након потоњих противљења Владике Артемија и његових јавних критика Патријарха Павла због потписа Меморандума од 2005.г., чланови Светог Синода указивали на постојање Видовданског Меморандума. Нисам приметио да су се национални бранитељи, јавни брижници и опадачи највиших црквених тела потрудили да дођу до овог документа и изанализирају га у црквеном, националном и геополитичком погледу.Меморандумом је формирана петочлана Комисија, а право на председавање је припало међународном експерту. Право на чланство су имали по један представник СПЦ и Завода за заштиту споменика културе Србије (погрешно је насловљен као "Институт за заштиту споменика из Београда"), као и по један представник "Института за заштиту споменика са Косова" (није наведено "из Приштине", као што је наведено у случају српског) и привременог министарства културе (у српском преводу није назначено да је реч о привременим институцијама него "ИПС").

Није јасно зашто међу потписницима нема представника државе Србије или барем Завода за заштиту споменика културе. Зашто је држава Србија на тако деликатан начин искључена као партнер у тако важном питању као што је питање обнове порушених Светиња?

Видовданским Меморандумом је постављен програм обнове срушених цркава на Косову и Метохији. Њиме је уведена равномерна заступљеност српске и албанске стране у одлучивању о обнови храмова под председништвом страног експерта. А и једна и друга страна су биле дужне да спроводе "препоруке Савета Европе за хитне интервентне радове током лета и јесени 2004. године".

(СУТРА: И албанске фирме у обнови светиња)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.