Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

недеља, 9. јануар 2011.

Реаговање на текст "Од духовних центара и туристичке агенције до хотела у Будви", Вијести 5. јануар 2010. год.

Протојереј мр Велибор Џомић,
члан Правног савјета Митрополије Црногорско-Приморске

РЕАГОВАЊЕ НА ТЕКСТ
"Од духовних центара и туристичке агенције до хотела у Будви"
"Вијести", 5. јануар 2010.г.

Уочљиво је да се питања црквене имовине у Црној Гори већ неколико година уназад покрећу само пред Божић и Васкрс као највеће хришћанске празнике. Наравно, медији су слободни да врше избор тема и саговорника, али је, чини ми се, цивилизацијска и људска норма да се свештенству и вјерницима свих вјера испоштује право да вјерске празнике проведу у миру и молитви, а не у полемикама и надгорњавањима по медијима.

Примијетно је и то да се питањима имовине и мисије Митрополије Црногорско-Приморске приступа селективно. Још нијесам прочитао текст о мисији и пословању Римокатоличке цркве у Црној Гори или Исламске заједнице. Без обзира на важну чињеницу да те традиционалне цркве и вјерске заједнице у Црној Гори дјелују у истим правним оквирима, Митрополија се тенденциозно и злонамјерно приказује као "институција мимо и изнад сваког важећег закона" што, наравно, није случај. На такав начин се крши одредба чл. 2. важећег Закона о правном положају вјерских заједница којим је прописано да "све вјерске заједнице уживају једнака права и имају исти правни положај" те да имају својство грађанско-правних лица. Митрополија се таквим поступањем доводи у дискриминаторан положај у односу на друге цркве и вјерске заједнице, а њено свештенство и вјерници, који чине већину у Црној Гори, доводе у статус дискриминисаних лица.

Само правно неуки људи могу да се позивају на чл. 6. поменутог Закона који вјерским заједницама забрањује дјелатност од "општег  и посебног друштвеног значаја", јер дјелатност грађанско-правних субјеката не спада у такву дјелатност која је у комунистичком периоду, када је донијет тај закон, означавала, као што и данас означава потпуно друге дјелатности као што су војна индустрија, ваздухопловство, јавно-правне установе и слично. То најбоље потврђује и став Министарства финансија који је базиран на важећим прописима.

Није тачно да Митрополија није порески обвезник у Црној Гори, јер је на законом прописани начин регистрована и као порески обвезник са својим пореским идентификационим и регистарским бројем и шифром дјелатности која је предвиђена за вјерске заједнице. Та чињеница може да се некоме свиђа или не свиђа, али је она истинита и нико нема право да је прећуткује и ствара виртуелну слику. Порески обвезник је и Епархија Будимљанско-Никшићка која се намјерно прећуткује као да не постоји у Црној Гори. То су јавни подаци и ријеч је о јавним исправама које су доступне и до којих се веома лако долази само уколико има добре воље.

Демонстрирана логика више личи на ону превазиђену из периода када је гоњена Црква, а не на један цивилизацијски и професионални приступ тако озбиљним питањима. У центру Подгорице римокатоличка црква посједује и спортску дворану коју изнајмљује за потребе других привредних и спортских друштава. Сматрам да је то нормално као што је нормална чињеница да цркве и вјерске заједнице у скоро свим земљама ЕУ имају своје болнице, универзитете, хуманитарне мисије и сличне институције које дјелују у складу са законима тих земаља. Данас смо дошли у позицију да се Митрополија налази на стубу срама само због тога што унапрјеђује своју мисију у складу са важећим законима. Зар вјерници немају право на информисање и да ли то значи да им треба укинути Радио Светигору?

Свештеници и вјерски службеници плаћају ПДВ као и сви други грађани у Црној Гори, а на сав грађевински материјал за обнову и градњу храмова се, такође, плаћа ПДВ. Познато је да сва привредна друштва послују у складу са законом и она се не региструју код Митрополита Амфилохија или у манастирима него у привредним судовима и подложна су свакој контроли и инспекцији.

Митрополији се, као и Римокатоличкој цркви и Исламској заједници у Црној Гори, мора вратити неправедно одузета имовина из времена комунизма, а Црна Гора као земља којој се диктира законодавство из Брисела, у складу са европским стандардима, мора још више да се отвори према црквама и вјерским заједницама и помогне њихову духовну мисију кроз потпуно укидање ПДВ ради општег добра личности и друштва.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.