Реч читаоцу:

С обзиром на све чешће појаве у нашој Цркви да се борба за веру у Христа Богочовека претвара у борбу против Цркве и црквеног поретка, почео сам са објављивањем серије чланака у којима ћу се бавити овом проблематиком. За разлику од разних анонимних "бораца за веру" пишем под својим именом и презименом са чврстим уверењем да се у наше време борба за истинску веру православну пре свега пројављује као борба за здраво и исправно схватање Цркве као Тела Христовог и спасења које бива кроз њу и светотајински живот црквени. Следујући речима Господњим да ће нас "Истина ослободити" (Jн. 8,32) почео сам да пишем о овој теми ослањајући се на аргументе са циљем да покажем да саврмени црквоборци манипулишу истином како би обманули необавештене. Циљ тих "бораца за веру" је заправо борба за ЗАВЕРУ која је усмерена против Цркве.

четвртак, 20. јануар 2011.

Колумна Борба за веру 26 - Крстовданска пријава, Правда, 20. јануар 2010. год.



Протојереј мр Велибор Џомић

            Виши државни тужилац из Подгорице је лицем на Крстовдан, уочи Богојављења, сензационално преко црногорског јавног сервиса објавио да ће ових дана против Митрополита Црногорско-Приморског Амфилохија поднети прекршајну пријаву због наводног "говора мржње". Сензација је, разуме се, емитована у другом дневнику, а потом је пренета у скоро свим медијима у Црној Гори и региону. Према наводима тужиоца, Митрополит Амфилохије је у својим беседама испољавао говор мржње и ширио националну, расну и верску нетрпељивост и то само због тога што је архипастирском речју бранио Храм Свете Тројице на Румији од рушења.
            У Митрополију Црногорско-Приморску, а ни Митрополиту Амфилохију није стигла никаква пријава нити било какав документ тако да нисмо били у ситуацији да се са правне стране о томе детаљније одредимо. Наравно, ако и када такав документ буде дошао, Митрополит Амфилохије ће се о њему изјаснити и у томе неће бити ничег спектакуларног.
            Није до сада виђено, барем у Црној Гори, да тужилаштво најављује своја будућа правна поступања. Обично је јавност о томе обавештавана након покретања поступака у различитим случајевима. Сада је, са јасним разлогом, поступљено другачије. Тужилац је слободан да у границама закона одлучи о својим поступцима и медијским иступима, али се не можемо отети утиску да се и тужилаштво на тај начин укључило у медијску харангу против Цркве у време божићних празника.
            Сасвим је извесно да модерној Црној Гори, уколико тај поступак буде покренут, неће бити први пут да суди и да гони црногорске митрополите. Довољно је да подсетимо како су Бајице и Доњокрајци гонили Светог Петра Цетињског или како су комунистичке власти 1954.г. у монтираном судском процесу осудили Митрополита Арсенија (Брадваровића). У сваком случају, Црна Гора ће, ако покрене тај поступак, бити прва држава у модерној Европи у 21. веку која ће на суд изводити свог црквеног великодостојника само због вербалне одбране Светиње или, зашто не рећи, својеврсног вербалног деликта.
            Питају ме новинари ових дана да ли је уобичајено да се суди црквеним великодостојницима. Нисам имао друге него да их подсетим да су и Господу Христу, Који се у ове дане крстио у Јордану од Светог Јована Крститеља, судили Понтије Пилат и дружина, као и да је суђено многим његовим ученицима кроз толике векове црквене историје. Искрено, много је више оних Христових ученика који су уморени без суда, суђења и пресуде од оних којима је суђено и пресуђивано.
            Знам сигурно да је оваквом харангом повређено свако људско и верско осећање православних верника и свештенства. Није искључено да ће свештенство и монаштво, појединачно, саборно и јавно изговорити исте речи које је изговорио Митрополит Амфилохије па да тужиоцима, кад су већ орни за такве процесе, учинимо на вољу и да нам свима, заједно са митрополитом, суде како им је год воља.
            Жалосно је да тужилаштво у Црној Гори као дубоко подељеној земљи није приметило вишедеценијски говор мржње и понижавања православних хришћана, а посебно оне који су од појединих представника мањина јавно, јасно и гласно изговарани чак и у црногорском парламенту.
            Више је него јасно да је циљ медијског линча заправо предстојећи попис становништва у Црној Гори. Режим на овакав начин шаље јасну поруку и врши притисак да Срба и верника буде што мање. Ипак, они још увек не познају народ!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.